together unique

skupaj enkratni

O Europeadi

EVROPSKO NOGOMETNO PRVENSTVO AVTOHTONIH NARODNIH MANJŠIN

Leta 2022 bo EUROPEADA – nogometno prvenstvo avtohtonih narodnih manjšin v Evropi potekala že četrtič.

Potem ko je bila EUROPEADA leta 2008 v gosteh pri Retoromanih v Graubündnu v Švici, leta 2012 pri Lužiških Srbih v Nemčiji in leta 2016 pri Ladincih in nemško govorečih Južnih Tirolcih v Pustertalu in Gadertalu v Italiji, bo EUROPEADA 2022 potekala pri Koroških Slovencih v Avstriji pod geslom „EUROPEADA 2022 in Kärnten/Koroška – TOGETHER UNIQUE / SKUPNO ENKRATNI / GEMEINSAM EINZIGARTIG – skupaj praznujmo enkratnost raznolikosti v Evropi“.

EUROPEADA je velik evropski dogodek, ki povezuje pošteno tekmovanje in navdušenje športnega dogodka s prizadevanji avtohtonih narodnih manjšin. V središču prireditve so srečavanja in izmenjava mnenj med manjšinami ter javna promocija. Prireditelj EUROPEADE je Federalistična unija evropskih narodnosti (FUEN).

Pri EUROPEADI se bodo srečale evropske avtohtone manjšine v vsej svoji raznolikosti – tako bo to evropsko nogometno prvenstvo prav poseben športni dogodek. Bistveni sestavni del EUROPEADE je tudi kulturni dan, na katerem se bodo predstavile posamezne manjšine.

TOGETHER UNIQUE / SKUPNO ENKRATNI / GEMEINSAM EINZIGARTIG

EUROPEADA 2022 na Koroškem

V Evropi živi več kot 400 manjšin, skoraj 100 jih je organiziranih pod okriljem FUENS. Federalistična Unija evropskih narodnih skupnosti (FUENS) je bila ustanovljena leta 1949 v Parizu. Cilj unije je prizadevanje za ohranitev in pospeševanje identitete, jezika, kulture, pravic in enkratnosti evropskih manjšin.

Burna zgodovina Evrope in nove ureditve kontinenta po dveh vojnah so privedle do tega, da je skoraj vsak sedmi Evropejec pripadal avtohtoni manjšini na območju druge države.

Zato so bila potrebna močna prizadevanja za zavarovanje identitete in proti asimilaciji. S padcem železne zavese so se odprle nove perspektive in omogočile nove stike.

Šport omogoča takšne stike, posebej nogomet, saj je prisoten po celi Evropi. Ideja, da bi s prvenstvom za manjšine pritegnili pozornost na jezikovno in kulturno bogastvo Evrope, je bila hitro uspešna.

Med nogometno tekmo moštva FUENS proti moštvu iz različnih ekip, ki je potekala v okviru kongresa FUENS, je nastalo ime EUROPEADA. Pred evropskim nogometnim prvenstvom državnih reprezentanc leta 2008 se je to ime uveljavilo po vsej Evropi, ko je v švicarskem Graubündnu potekal nogometni turnir reprezentanc manjšin pod imenom EUROPEADA.

Prvi logotip Europeade 2008

Prvi logotip Europeade 2008

EUROPEADA 2008

Švica s svojimi štirimi uradnimi jeziki in z območjem, poseljenim z majhno manjšino Retoromanov, je bila garant za uspešno premiero. Vabilu FUENS in Lia Rumantsche, krovni organicaziji retoromanskih društev, ki je bila lokalni organizator, se je odzvalo 17 reprezentanc z nekaterimi profesionalnimi igralci in ena ženska ekipa.

Prvi zmagovalec je bila reprezentanca Južnih Tirolcev, ki so v finalu premagali hrvaško manjšino iz Srbije z 1:0. Ugledni podporniki s področja športa in politike ter dobra mešanica glasbe, folklore in kulturne izmenjave so navdušili tako prireditelje kot tudi udeležence. Zaradi velikega uspeha so sklenili, da bo potekala prireditev vsaka štiri leta, samozavestno in istočasno z evropskim nogometnim prvenstvom UEFA. Druga EUROPEADA je potekala leta 2012 v dvojezični Lužici, obmejnem območju Nemčije s Poljsko in Češko.

EUROPEADA 2012

Prvenstvo je takrat organizirala Domowina, zveza Lužiških Srbov, tokrat je igralo za pokal že devetnajst ekip iz dvanajstih evropskih držav. Pravila so bila bolj izpiljena in udeležba se je omejila na najboljše amaterske igralce. Spet je prireditev bila enkratna mešanica druženja in športa. Nemško govorečim Južnim Tirolcem je z zmago 3:1 proti Romom iz Madžarske uspelo braniti naslov prvaka.

Publika pri Europeadi 2012

Publika pri Europeadi 2012

EUROPEADA 2016

Leta 2016 je Europeada potekala v Pustertalu in Gadertalu v Italiji in poleg nemško govorečih Južnih Tirolvec so v organizacijo turnirja bili vključeni tudi Ladinci. Organizacijski komite je povabil južnotirolska nogometna društva, da bi se prijavila kot prizorišča, iz prijav so potem izbrali osem igrišč. Prvič se je turnirja udeležilo 24 moških ekip, poleg tega pa so nemško govoreči Južni Tirolci skupaj z Ladinci organizirali tudi turnir za šest ženskih ekip.

Odprtje Europeade 2016 v Brunecku

Odprtje Europeade 2016 v Brunecku

Leta 2022 bo turnir gostoval na Koroškem. Pričakujemo 24 moških ekip, dodatno pa bomo organizirali še turnir za ženske ekipe. EUROPEADA 2020 na Koroškem bo potekala pod geslom: „EUROPEADA 2020 in Kärnten/Koroška – TOGETHER UNIQUE / SKUPNO ENKRATNI / GEMEINSAM EINZIGARTIG – skupaj praznujmo enkratnost raznolikosti v Evropi“.

Prireditelj EUROPEADE je Federalistična unija evropskih narodnih skupnosti (FUENS). Organizira pa EUROPEADO 2022 na Koroškem društvo „EUROPEADA – Fußball-EM der Volksgruppen / Evropsko nogometno prvenstvo narodnih skupnosti“ s sedežem v Celovcu. Kandidaturo za izvedbo prvotne EUROPEADE 2020 so vložili Narodni svet koroških Slovencev in Slovenska športna zveza ter dežela Koroška.

Zaradi ukrepov proti širjenju korona virusa, je EUROPEADA bila dvakrat preložena in se bo odvijala leta 2022.